image/svg+xml
image/svg+xml

STAJ İŞLEMLERİ (2024)

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 


STAJ İŞLEMLERİ (2024)

Staj Takvimi

 

29 Nisan 2024

Staj başvurularının başlaması

31 Mayıs 2023

Staj başvurularının sona ermesi

24 Haziran 2024

Staj başvuruları kabul edilenlerin ilan edilmesi

08 Temmuz 2024 / 05 Ağustos 2024

Staj Dönemi [20 iş günü] (İsteğe Bağlı Staj)

08 Temmuz 2024 / 03 Eylül 2024

Staj Dönemi [40 iş günü]

(Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğrencileri için Zorunlu Staj)

25 Ekim 2024

Staj Evraklarının Teslimi [Son günü]

8 Kasım 2024

Staj Değerlendirme Sonuçlarının İlanı

         Açıklamalar
 
  • Öğrenci staj yapmak istediği kurumdan alacağı staj yapma isteğinin kabul edildiğine dair onaylı bir belge ve staj yapacakları işyeri/işletmeyi belirten başvuru dilekçesi (“FRM-0104 Staj Kabul ve Sözleşme Formu” EK-2 ve “FRM-0855 Staj İzin Formu” EK-3) ile ilgili bölüm sekreterliğine/birim öğrenci işlerine stajın başlama tarihinden en az 10 iş günü öncesinde başvurur. Başvuru Bölüm Staj Komisyonu tarafından incelenir. Staj yeri ve tarihi Bölüm Staj Komisyonunca uygun bulunan öğrenciler staj yapabilir. Öğrenciler ilgili formları Bölüm Staj Komisyonuna onaylatmalıdır.
  • Öğrencilerin, “FRM-0104 Staja Başlama Belgesi” belgesini staj yapacakları kuruma götürerek gerekli kısımları onaylattırması gereklidir.
  • İlgili kurum tarafından onaylanan belgelerin ve nüfus cüzdan fotokopisi ile birlikte, en geç 31 Mayıs 2024 tarihine kadar ilgili bölüm sekreterliklerine teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Staja başlayan her öğrenci,  (“FRM-0326  Stajyer  Değerlendirme  Formu” EK-4)  staj yaptığı işyerinin yetkilisine verir.
  • Staj süresince yapılan çalışmalar, stajyer tarafından (“FRM-0976 Staj Dosyası” EK-5) düzenli olarak işlenir. Stajyer çalışma konusunu tanıtmak üzere, fotoğraf, fotokopi, ozalit, rapor, proje vb. gibi dokümanları staj dosyasına ekleyebilir. İhtiyaç durumuna göre ek rapor hazırlanabilir ve dosyaya düzenli bir şekilde eklenebilir. Staj dosyası staj yerindeki yetkili kişinin ünvanı belirtilerek, ilgilinin kaşe ve imzası ile onaylanır. İmza, kaşe, mühür veya tarih bulunmayan, üzerinde silinti, kazıntı ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj dosyası kabul edilmez.
  • Zorunlu ve isteğe bağlı işyeri stajları süresince mazeretsiz 3 gün üst üste staja devam etmeyen stajyerin stajı sonlandırılır. Bölüm Staj Komisyonuna geçerli mazeretini bildiren bir form (FRM-0975 Staj Mazeret Bildirme Formu” Ek-1) ile başvuran stajyerin mazereti Bölüm Staj Komisyonunca ve işyeri tarafından uygun görüldüğü takdirde mazeretli gün sayısı kadar staj süresi stajın sonuna eklenir. Stajyer, staj süresince işyerinde kaza/yaralanma, hastalık vb. nedenle devam etmediği günlerde rapor veya izin alarak staj belgelerinde belirtmek zorundadır. Raporlu ve izinli olunan günler staj süresinden sayılmaz. Bu süre staj süresinin yarısını geçemez. Aksi durumda öğrencilerin stajı iptal edilir. İzinli veya raporlu stajyerin bilgileri staj yapılan işyeri tarafından 3 (üç) iş günü içerisinde yazılı olarak ilgili akademik birime bildirilir.
  • Öğrencilerin stajlara fiilen devamları zorunludur. Öğrenciler staja başladıktan sonra, Bölüm Staj Komisyonunun onayı alınmaksızın staj tarihi ve yer değişikliği yapamazlar, değiştirdiği takdirde yapılan staj geçersiz sayılır. Öğrenci, staja başlamadan önce belirlenen tarihlerde değişiklik olması veya stajın yapılamaması hususlarını ilgili Bölüm Başkanlığı’na sigorta başlangıç tarihinden en az 3(üç) iş günü öncesinde bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde doğacak yasal/mali yükümlülüklerden öğrenci sorumlu olacaktır. İşletmelerde grev ve lokavt uygulaması, deprem, yangın ve sel gibi doğal afet olması durumunda, stajın yapılma durumu, süresi ve yapılma şartları Akademik Birim Staj Komisyonun gerekçeli önerileri üzerine Akademik Birim Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
  • Bölüm Staj Komisyonu tarafından staj değerlendirme formu, staj dosyası ve önceden belirlenen kazanımlar doğrultusunda zorunlu işyeri stajı 5(beş) iş günü içerisinde değerlendirilir. Bölüm staj komisyonu gerekli görürse değerlendirme için yazılı/sözlü sınav düzenleyebilir. Değerlendirme; İşyeri Değerlendirme Puanı, staj dosyasının içeriği, varsa sözlü/yazılı sınav veya sunum gibi değerlendirme araçları dikkate alınarak toplam 100 puan üzerinden yapılır. SGK primi yatırıldığı halde öğrenci staj yapmamış ise veya staj yaptığı halde stajı geçersiz ise veya devamsız ise DZ (Devamsız/Başarısız) notu verilir. Öğrencinin staj devam durumu çizelge ile takip edilir (“FRM-1007 Öğrenci Staj Devam Takip Formu” EK-7).
  • Öğrenci, stajının bitiminde Staj Değerlendirme Formu (“FRM-0326 Stajyer Değerlendirme Formu” EK-4) işyeri staj yöneticisi tarafından doldurulup onaylandıktan sonra ağzı kapalı ve üzerinde firma kaşesi/mührü olan bir zarf içinde ilgili bölüm sekreterliğine/birim öğrenci işlerine gönderilir veya öğrenci aracılığıyla bölüm sekreterliğine/birim öğrenci işlerine teslim formu (“FRM-0974 Staj Dosyası/Sicil Fişi Teslim FormuEK-6) ile teslim edilir. Kurum kaşesi ve onayı olmayan formlar değerlendirmede dikkate alınmaz. Stajyer, staj dosyasını stajının bitiminden sonra bölüm staj komisyonunca belirlenen tarihe kadar bölüm sekreterliğine/birim öğrenci işlerine teslim etmek zorundadır. Staj dosyasını ilan edilen tarihten sonra teslim eden öğrencilerin stajı, staj dersine kayıt yapmış olsa bile değerlendirmeye alınmaz. Stajyer, staj dosyasını zorunlu işyeri stajının bitiminden sonra bölüm staj komisyonunca belirlenen tarihe kadar bölüm sekreterliğine/birim öğrenci işlerine 25 Ekim 2024 tarihine kadar teslim etmek zorundadır.
  • Stajını tamamlayan öğrencilerin (“FRM-0325 Staj Değerlendirme Anketi” EK-10) doldurarak staj evrakları ile 25 Ekim 2024 tarihine kadar teslim etmeleri gerekmektedir.

 

Staj yönergesi için tıklayınız.

 

EKLER:

  1. FRM-0975 Staj Mazeret Bildirme Formu EK-1
  2. FRM-0104 Staj Kabul ve Sözleşme Formu EK-2
  3. FRM-0855 Staj İzin Formu EK-3
  4. FRM-0326 Stajyer Değerlendirme Formu EK-4
  5. FRM-0976 Staj Dosyası EK-5
  6. FRM-0974 STAJ DOSYASI/SİCİL FİŞİ TESLİM FORMU EK-6
  7. FRM-1007 Öğrenci Staj Devam Takip Formu EK-7